Het smaakvolle avontuur van de bitterbal

18-06-2024

🔥 Het Smaakvolle Avontuur van de Bitterbal: Een Kijkje Achter de Schermen!

Bitterballen zijn onze nationale snack. Welke trukendozen worden er in de industrie gebruikt en waarom?

De Start: De Magie van de Roux 🚀🚦🔥

Om een mooie roux te maken wordt de tarwebloem eerst gebakken in plantaardige olie of boter.

De Gouden Ragout: Geheimen van de Industrie 🌾🌪️🔥

Als de Roux mooi warm glad en glimmend is dan ga je water toevoegen. Aan het water wordt vaak een geconcentreerde bouillon of aroma toegevoegd voor de smaak. Nu is het een Ragout. Aan deze ragout wordt als eerste een bindsysteem toegevoegd om hem te kunnen vormen na afkoeling. Dit bindsysteem bestaat in de keuken alleen uit gelatine, maar in de industrie wordt daar iets aan toegevoegd.

Het Geheime Bindmiddel 🎩✨

Deze additionele bindsystemen zijn gemaakt van gemodificeerde vezels (E460-E469) en zorgen voor twee dingen. Ten eerste dat het water in de ragout mooi verdeeld blijft in de vriezer. En ten tweede dat de ragout bij verhitting wat dikker wordt en het vocht beter vasthoudt. Daardoor voorkom je dat de ragout uit zijn jasje loopt in de frituur of ontploft. 💥

FBI heeft ook een Vegan bindsysteem ontwikkeld, dat geen runder-gelatine meer nodig heeft. Dit revolutionaire Vegan bindblok geeft een fantastisch glimmende, gladde ragout, waar je je vingers bij aflikt. 

Smaakexplosies: Kruiden, Groenten en Vlees 🥩🍅 🪴

Daarna kunnen de kruiden, groenten en het gegaarde vlees erbij. Elke receptuur kan anders zijn en ook hier speelt de hand en ervaring van de kok/productontwikkelaar een grote rol.

Zout: De Smaakmaker 🧂

Heel belangrijk is het ZOUT gehalte. Het zoutgehalte van eigen merk (AH, Lidl etc) snacks is aan richtlijnen gebonden (niet meer dan 1,18 gram zout per 100g). De merkfabrikanten, zoals Mora, hielden zich hier vaak niet aan en daar zag je ook dat het zoutgehalte aanzienlijk hoger kon zijn. De laatste jaren zie je daar wel verbetering in. Het zoutgehalte in de snackbar en restaurants is vaak aanzienlijk hoger, omdat hier geen afspraken gemaakt zijn.

De perfecte korst: Batter en Paneermeel 🍞🟠 💦

Als de ragout goed gaar is dan wordt hij afgevuld in bakken, die in de koeling gaan om op te stijven. Als de ragout koud genoeg is dan gaat het in de vormmachine die er mooie ronde balletjes van maakt. Die balletjes gaan vervolgens door een vloeibare kleef batter, daarna door een fijne paneer, weer batter en een grove paneer. Thuis gebruik je voor de batter vloeibaar ei, maar in de industrie is dit een poeder/water mengsel van bloem/zetmeel, plantaardig eiwit, verdikkingsmiddel en suiker (voor de mooie bruine kleur en krokantheid). Dit jasje moet stevig genoeg is. Vaak zit er op frituurproducten 3 tot 4 lagen. De Oven producten bevatten een extra laagje batter en paneer omdat ze in de fabriek al worden voor-gefrituurd.

Hop de vriezer in en verpakken maar.

De Finale: Smullen maar

De perfecte bitterballen, klaar om jouw smaakpapillen te betoveren. 🪄

Heb je vragen na dit smakelijke relaas? Ik beantwoord ze graag 🤓🔍

#BibberbalGeheimen #Foodindustrie #SmaakvolAvontuur #SnackMagie

© 2022 FBI is onderdeel van "Van Hulst & Partners BV"
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website.